Faceți căutări pe acest blog

duminică, 22 aprilie 2012

Piftele de Mai

Nu am inteles de ce li se spun "pifele de Mai" pentru ca ele se fac in preajma sarbatorilor de iarna , din maruntaie de porc ...ficat  ,plamani , rinichi , splina si inima .Ca sa spun asa sunt asemanatoare cu renumitul drob , ca tot a fost acuma pastele si toata lumea a fost inebunita de drob , de mie de ied de porc .Cred ca iti trebuie doar putina imaginatie in bucatarie pentru a da "forma" preparatelor culinare.Da sa vedeti aici ce frumuseti o sa gatim .
In primul rand ne-ar trebui :  plamanii , un ficat , doi rinichi ( eu am mai vazut si porci cu cate un rinichi :))  )splina ,inima si  prapurele ( " panza" aia de tine matele porcului ) vreo 4 oua , o capatana de usturoi ,  ceva ceapa e de preferat sa fie ceapa verde , o legatura de patrunjel o legatura de marar , sare si piper
Pai mai intai spalam bine maruntaiele si le punem la fiert , o sa cam iasa spuma din ele eventual mai schimbati o data apa daca vi se pare prea murdara si aproape cand sunt fierte adaugati putina sare grunjoasa in oala sa traga putina sare maruntaiele , daca o adaugam la urma nu o sa aibe acelasi gust.
 Ne apaucam sa dam la masina de tocat maruntaiele tocam mararul si patrunjelul marunt si spargem si OOLELE peste tocatura asta
 Ceapa verde si usturoiul il tocam marunt , nu tre sa ne concuram cu cei de la MasterCep ( "Cep" am scris intentionat , nu imi place deloc emisiunea lor) Punem o tigaie la incins pe aragaz , aruncam putin ulei (ar fi buna niste untura de porc aceasta iar da un gust mult mia placut)

Daca puneti ceapa verde nu o caliti prea mult ca aceasta imediat se inmoaie in uleiul incins , cam cum ne inmuiem si noi dupa o zi de stat in frig si dam de caldura cu o cana de vin fiert in mana .lasam sa se racoreasca un pic ceapa si usturoiul si apoi adaugam peste compozitie si amestecam bine, daca ni se pare ca e prea uscata si ca nu se leaga mai adaugam un ou , ca doar nu ne doare mana.
Luam prapurele si rupem cate o bocata din el un pic mai mare decat e palma maini si punem un pic de compozitie apoi impaturim , defapt mai babeste se fac cam cum se fac sarmalele numai ca acestea sunt de forma asta......

Dupa ce le-am mesterit si ne-am intins nervii la maxim , ca pana la urma iti iesi din pepeni si spui ca mai bine puneai compozitia in tava si era mai simplu decat sa faci munca de batran chinez , punem o tigaie pe aragaz las la apreciere ulei sau untura incinsa ( la foc MIIIIIIIC  ca e fragil prapurele , si inca ceva nu aveti ce cauta cu furculita in tigaie......)si dram drumul la piftelele noastre acolo dupa ce a prins o usoara crusta le intoarceti si pe partea cealalta iar apoi le mai mesteriti un pic de pe o parte pe cealalta pana se prajesc .Si la snitele la fel , cu cat sunt intoarse mai des cu atat sunt pattrunse mai bine .....
 eeeeeeeeeee si uite si finalul munci noastre..







                                                                      Se consuma reci
                                                                         Pofta buna!





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu