Faceți căutări pe acest blog

joi, 19 iunie 2014

Ciorba ardeleneasca de porc!

Am facut o ciorbita ardeleneasca , dupa reteta traditionala .Desi este de porc este o ciorbita usoara si revigoranta.Deci hai sa vedem ce avem nevoie.


Pulpa de porc 500gr , o ceapa ,1  ardei gras alb ,  2 morcovi ,   2 cartofi , albitura ( termenul se refera la telina , pastarnac , patrunjel , ...radacinoase albe , cu siguranta ati intalnit acest termen in cartea de bucate ) ,  4 galbenusuri de ou  , 300 ml smantana fermentata si dupa preferinta otet sau zeama de lamaie pentru acrit , eu am pus zeama de lamaie , iar ca si verdeata aveti de ales intre tarhon si marar , eu am pus marar.
   Pai cu ce incepem .Punem o oala cu apa si putintica sare la fiert pentru a opari carnea, cand da in clocot apa punem carnea in oala pentru 5 minute si apoi o scoatem o spalam bine si o punem la fiert in apa rece .Din cand in cand luam spuma care se produce la fiert , pentru a avea o ciorba limpede.


Este momentul sa ne apucam de legume.
Ceapa si ardeiul le taiem cubulete mici si le punem intr-un bol la rece pana este carnea fiarta.
Radacinoasele le taiem si pe ele  cubulete mici si la fel le punem intrun bol la rece insa , fara a amesteca radacinoasele cu ceapa si ardeiul.
Cartofii ii taiem bubulete , insa nu atat de mici ca legumele , si  ii punem intrun vas cu apa .ii vom pune in ciorba mai la final.
Dupa ce sa fiert carnea o scoatem intr-un bol cu apa rece ( pentru a nu se inegrii).


Este momentul sa punem in oala in care a fiert carnea ceapa si ardeiul.


Punem o tigaie pe foc cu putin ulei ( vreo 50 ml) si calim pentru 5 min morcovul , telina , pastarnacul si patrunjelul radacina.


SI apoi adaugam si aceste legume in oala.

Lasam sa fiarba legumele impreuna cu cartofii pentru 15 min .
Taiem carnea cubulete si  adaugam in oala.

De acum ne apropiem de final.Stoarcem o lamaie si folosim zeama sa acrim ciorbita , adaugam sare dupa gust , si pregatim lezonul pentru ciorba .Galbenusurile de ou se amesteca impreuna cu smantana cu un tel.
Oprim focul la oala punem bolul cu smantana langa si cu un polonic luam zeama din ciorbita si punem peste smantana , mestecand in acelasi timp in smantana.In felul acesta egalizam temperatura dintre smantana si ciorba si ou .Nu se va branzi smantana si vom obtine o ciorba alba uniform.
Cand turnam in oala compozitia obtinuta mestecam incontinu pentru cateva secunde sa se egalizeze temperatura in oala.
Adaugam dupa preferinta marar sau tarhon . Si mai lasam deoparte pentru cca. 10 min .Apoi amu puteti tãbãrâ pe oala si sa o faceti praf.Pofta buna sa aveti si burta sa o umpleti!



Pofta Buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu