Faceți căutări pe acest blog

joi, 5 iunie 2014

Iahnie de fasole cu costita afumata!

Ehhheee si ce merge costita cu fasolica ....o iahnie de toata minunatia , m-am gandit sa impartasesc cu voi reteta mea de iahnie de fasole , in speranta ca va fi pe gustul vostru . Hai sa nu mai lungim vorba si sa trecem la treaba .Ce avem nevoie?! pai ia sa vedem: cam 300-400gr  de cotita afumata si cam o jumatate de kg de fasole alba marunta, pe care o vom pune la umflat de cu seara in apa rece.


    Cand ne apucam de fasole schimbam apa in  care s-a unflat ,  adaugam o lingurita de sare si o punem la fiert cam 15 min apoi  o scurgem si schimbam apa, o punem la fiert in apa RECE .In felul acesta ne protejam burtile sa spunem asa de eventuale "explozii". Multi ar spune ca e o nebunie sa adaugam sare la fasole la fiert si apoi o spalam si sa o punem din nou la fiert cu apa rece , ca ..." se va intarii si nu va fierbe , sau va fierbe greu" GRESIT , boabele vor ramane intregi si se fierbe garantat. nu imi place cand in ciorba , bors sau iahnie sa sfarama boabele ....ca doar nu vreau sa o fac pasta fasolica ....
    Dupa ce am pus fasolea la foc , intr-o tigaie pajim un pic costita si apoi o sa o dam deoparte caci o vom adauga in oala peste fasole mai tarziu un pic.


  Si acum sa ne ocupam de legume , ca doar nu punem numa fasui si carne.Avem nevoie de ceapa una sau doua mai mici , vrei 3 ,4 catei de usturoi , o jumatate de ardei rosu sau kapia , frunza de dafin , piper boabe , o lingura de bulion , o lingura de boia dulce si nu in ultimul rand marar verde toacat , si bine inteles un pic de ulei sa calim legumele.
  Buna , am rezolvat si begumele si acum ce facem cu ele ?! Taiem ceapa si ardeiul julien si punem deoparte cu folie deasupra si bagate la frigider , mararul tocat marunt cam o jumatate de legatura , si usturoiul dat pe razatoarea mica , pus un pic de apa deasupra si tot la fel ....folie peste ....bagat la frigider.

Ca orice bucatar poate vrem sa degustam un paharut de ceva pana se fierbe fasolea.Oricum mai mestecam din cand in cand in oala . Fierbem fasolea capacul pus si la foc mic. Cand aproape sa fie fiarta , adaugam coastita , frunzele de dafin , vreo 2 , 3  si  pierul boabe.



  Perfect , de acum ne apucam si de ceapa , ardei  , bulion si boia. Sa va zic de la inceput , ca bulionul se caleste impreuna cu boiaua , sau cand puneti numai boia in vreo ciorba ca nu aveti voie bulion sau invers , pentru ca acestea daca nu sunt un pic calite in ulei se vor "aduna" prin ciorba , nu vor da culoare frumoasa si uniforma , mai ales boiaua .Punem tigaia la incins cu putin ulei , dat nici prea putin , si adaugam ceapa si ardeiu , cam pe cand s-au inmuiat ele un pic adaugam bulionul si boiau , mestecam bine , dam focul mic sa nu se arda si mai asteptam vreo 3 minute , apoi apunem putina  apa rece sau calda , acum chiar nu conteaza , si mestecam pana se dizolva bulionul si boiaua .....se va face ca un sos in tigaie.....va veti da seama...


De acum e  momentul sa adaugam si aceasta compozitie peste fasole si mestecam bine  . Mai lasam vreo cateva minute sa dea in fiert si sa se intrepatrunda gusturile .Gustam si apoi punem si sare suficienta dupa gustul fiecaruia , Deci am pus sare cand am oparit fasolea , desi am schimbat apa ea si-a luat sare , costita are si ea un pic de sare ....deci ...gustati si apoi adaugati .Cam pe cand spuneti ca nu mai trebuie decat un pic adaugati usturoiul si mararul  , no si de acum va pot ura pofta buna.
Dati deoparte oala mai lasatio vreo 10 min cel putin si apoi tabarati pe ea.Se serveste fierbinte , cu un paharel de palinca de la frigider , si apoi dupa ce am luat masa .....tulai doamne ce mere....?! .....stiti voi mai bine.Va doresc o zi minunata in continuare .



Pofta buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu